Kamek Urang Serawak
This is so cool! Cant wait for the next batch!

Check it out

This is so cool! Cant wait for the next batch!

Check it out

omg this is so exciting! Im excited for next ones!

Check it out

omg this is so exciting! Im excited for next ones!

Check it out

omg this is so interesting! Im excited for the next batch! Check it out

this is so cool! I cant wait for the next batch! Check it out
Suatu hari di tempat kerja

**kejadian asal bukan dalam bahasa sarawak

Boss : aku mok ko polah signboard, banner segala lah pakei syarikat ku yang maha kaya tok.

Kuli : aok bos.

Sehari pasya….

Kuli : nah boss, kacak sik polah ku? 

Boss : NAKPA NAMA POLAH KO TOK?? NAK MATI KU NANGGA!

Kuli : HEHEHEHE (tetak eksen). Sik hal lah boss, kelak ku polah baru gik.

(dalam palak kuli tok tek, sik hal lah, baruk first time)

Sebulan pasya……

Kuli : Nah boss, mena ku molah tok. Puas ati sik ko?

Boss : Hmm, KENAKK ko ngedit logo company ku yang maha kachaak ya?? tukar tukar. haa. pasya aku maok SEMUA product nak ku jual ko tapuk dalam signboard ya sekali ok. aku mok signboard ya menyerlah. kaler silver bagus. NANG MATCH la dengan kita mpun nama kaler biru ya. 

Kuli : banner ya tek boss?

Boss : Ne nak polah ko tek? Ko tukar sikit-sikit lok lah. aku rasa macam ada kurang gik. coba ko tukar kaler gak. cm sik bekenan jak ku ngan kaler pilih ko ya. 

..sepanjang bulan ya nang mala kenak reject keja si kuli tok tek…

Sebulan pasya….

Kuli : Nah. tangga ko (muka dah start inggar)

Boss : Aeh?? Pelik naa upa logo company tok? nok lain tang bulat bulat jak upa huruf nya. kenak lah logo tok kurus kerin upanya?? Nok lain ya 3D upa?

Kuli : (dah logo company ko tang ada tulisan jak, times new roman gik ya, ni sik burok, kakya ko nak nyalah aku??) sekda boss, nak ko padah mun logo ya sik boleh tukar, aku tandah la camya jak, macam bentuk asal. 

Boss : Ooo. Mun ko nak molah nya jadi 3D jak sik hal lah. Coba ko tukar lok. Pasya dak gambar produk tok. Aie pahal jari nya nekan keypad ya pelik, ko carik tangan nak sesuai sikit k. Produk tok mesti ada tok. Sak orang tauk company kita jual apa.

Sebulan pasya……

Kuli : Nah. (mata dah start tebalit)

Boss : Haa. bagus bagus. dah boleh g antar print tok.

Kuli : (senang ati aku). Beepp beeep brapa harga mun blaaa (tipon carik quotation)

Tetiba lah tek orang print suggest sik boh jak engkah gambar product sebab macam sik sesuai jak kelak lamak-lamak picture ya out-dated.

bos tek paduhal ngagak bilit sebelah ya komplen madah keja kuli tek sik bagus pasya ngasut orang lain sik agree ngan kerja nya.

Kuli emas : coba ko berik lok file ya ngan aku, aku rasa ada tulisan ya nak sik bagus.

Kuli : Aie, aku dah mintak quotation, apa tadik boss madah ok jak.

Kuli emas : Bos madah sik ok, nya nyuroh aku nukar.

Kuli :(sukatilah. malas ku nak molah gik)

2 bulan pasya nang setiap kali ngantar adaaa jak komplen bos tok tek tapi ada sigek benda ya yang kuli tok sekpat nak lupak bila boss padah macam tok..

Boss : Kau eh, pahal ko napuk gambar dak product ya sia (sambil senyum sumbing), ku nangga nang sik sesuai alu jak. Coba ko pikir mena-mena, mun signboard ya 10 taun kat luar ya, mun dak product kita betukar cam ni?

Kuli : Oo kek, kau nyuroh ku molah macam ya. Pahal ko nak madah salah aku gik?

Boss : Kau dirik pun la pandei-pandei pikir, sesuai sik benda ya. dah-dah, delete semua gambar ya.

Dalam palak kuli : cibai laki tok!!! ko tauk sik brapa lamak aku mok cut benda ya???? ko ingat product company tok SIGEK jak ka??  

Bulan ke5 kuli kerja…

Kuli : Nah boss, ku nak resign. tok surat notice 2 minggu.

Boss : Pahal ko nak berenti???

Kuli : Aku sik mok keja jadi marketing gik (aku sik mok jadi kuli keng ko gik la bodo)

Esoknya…

Boss : Banner nak ko polah ya, ni?

Kuli : Nah, belom ku ator gilak

Boss : Aieeeee kachaaaak naaa eh.. antar ko g print k.

Kuli : (aku nak resign bok ko nak mdh kacak)

Seminggu pasya..

Boss mesan ngan orang lain soh mintak file signboard ngan kuli.

Kuli : (palaakk ko ku nak merik)

Boss : Aku mok ko berik file nak signboard ya full ngan kuli emas aku. kelak nya nyambung molah keja ko ya

Kuli : Fuck you. (kuli berangan nak madah camya kuat - kuat)

Nyaman lubang perut kau. aku lelah-lelah molah benda ya, ko sekda nolong aku sikit pun, kakya mala komplen. pasya ko nak nyuroh ku merik file ya ngan orang? muka ko diaaattttt!!! sekda muji ku nak merik.

Bas sekolah orang jepon!

Kiut eh bas skolah orang jepon tuk. Mun polah bas camtuk nang kompom miak mok g skolah stiap ari! aku pun mok nait!!!!!!

Aku ada utang ngan my  soul mate Michelle Obsessed. Ku crita ngan ko la pasal movie jiwang nak ku tangga smpe ku mok berik nama anak aku violeta ya. Crita ungunya cinta. yerr. Nang ku konsentret la nangga cita tuk riya. Crita tuk sebenarnya niru crita korea “my tutor friend” tapi sik 100% la. Aku sik nangga pun crita ya sebab masa crita ya kluar marek aku sik minat korea. ku minat crita jepon. hahahaha.
Heroin ya tek mok jadi penyanyi tapi mak nya sik menggalakkan gilak la sebab nya madah bukan senang mok dapat duit jadi penyanyi ya. Ompuan tuk suka ekot kawan nya g belagu kat tepi-tepi jalan la. Kakya mak nya soh pompuan tuk jadi tutor anak kawan nya. Haa. Anak kawan nya la hero dalam crita tuk. Oh, pompuan ya namanya ungu. Sapa nama laki ya ku lupak. Kita berik nya nama hero la. Masa ungu tuk g rumah ajar hero tuk tek, hero ya nang sik mok la. Nya men game, kakya soh jak pompuan ya cangok-cangok nangga nya main game. Hero tuk anak orang kaya bah. So, orang nak mok kawan ngan nya nang nangga duit nya jak la. Nya pk pompuan tuk sama juak. Mula-mula ungu tuk suka la dapat duit free cam ya jak. Cukup 2 jam nya pulang rumah gik. Kakya nya crita ngan mak nya. Nang mak nya marah. Mak nya soh ajar mena-mena. Mak nya sikmok duit haram makan gaji butak. Pasya la nang nya ngepong laki tuk cnun ctuk baca buku sejarah. Laki ya g swimming pool nya ekot, laki ya jalan pasar nya ekot. Laki ya masuk karaoke pn nya ekot. Ada la kelaie-kelaie kakya ada cinta-cinta. Trus ku berik spoiler la ngan ko. Last-last laki ya sakit barah otak (sakit yang sakit selalu menyerang hero crita melayu). Ok, sebab aku dah malas mok menaip ngan aku pun dah lupak-lupak ingat crita ya, ko nangga lah dikpun. Aku dah siap carik kat youtube pakei ko. 
Sila lah click photo ya. Trus ku transfer ko g link youtube. hehehehe. Canggih sik aku?

Aku ada utang ngan my  soul mate Michelle Obsessed. Ku crita ngan ko la pasal movie jiwang nak ku tangga smpe ku mok berik nama anak aku violeta ya. Crita ungunya cinta. yerr. Nang ku konsentret la nangga cita tuk riya. Crita tuk sebenarnya niru crita korea “my tutor friend” tapi sik 100% la. Aku sik nangga pun crita ya sebab masa crita ya kluar marek aku sik minat korea. ku minat crita jepon. hahahaha.

Heroin ya tek mok jadi penyanyi tapi mak nya sik menggalakkan gilak la sebab nya madah bukan senang mok dapat duit jadi penyanyi ya. Ompuan tuk suka ekot kawan nya g belagu kat tepi-tepi jalan la. Kakya mak nya soh pompuan tuk jadi tutor anak kawan nya. Haa. Anak kawan nya la hero dalam crita tuk. Oh, pompuan ya namanya ungu. Sapa nama laki ya ku lupak. Kita berik nya nama hero la. Masa ungu tuk g rumah ajar hero tuk tek, hero ya nang sik mok la. Nya men game, kakya soh jak pompuan ya cangok-cangok nangga nya main game. Hero tuk anak orang kaya bah. So, orang nak mok kawan ngan nya nang nangga duit nya jak la. Nya pk pompuan tuk sama juak. Mula-mula ungu tuk suka la dapat duit free cam ya jak. Cukup 2 jam nya pulang rumah gik. Kakya nya crita ngan mak nya. Nang mak nya marah. Mak nya soh ajar mena-mena. Mak nya sikmok duit haram makan gaji butak. Pasya la nang nya ngepong laki tuk cnun ctuk baca buku sejarah. Laki ya g swimming pool nya ekot, laki ya jalan pasar nya ekot. Laki ya masuk karaoke pn nya ekot. Ada la kelaie-kelaie kakya ada cinta-cinta. Trus ku berik spoiler la ngan ko. Last-last laki ya sakit barah otak (sakit yang sakit selalu menyerang hero crita melayu). Ok, sebab aku dah malas mok menaip ngan aku pun dah lupak-lupak ingat crita ya, ko nangga lah dikpun. Aku dah siap carik kat youtube pakei ko. 

Sila lah click photo ya. Trus ku transfer ko g link youtube. hehehehe. Canggih sik aku?

boring-boring kat rumah, aku carik la hobi baru. macam best jak nangga mak ku polah tampong seribu tuk pakei jadi kumbuk. Aku pun search la kat tenet tuk tek. Tapi nak, yalah orang malaysia tuk, semuaaaa k jual. Sekda sorang pun mok share template. Mok becarik kat blog omputeh jak ada share. Alu la aku print template ya, korek-korek kain lebih pas mak ku jait, jadila sepetak bok siap! haha. sakit tangan oi. berenti lok la malam tuk, melayari pesbuk la chat-chat ngan urang lok. Pastuk ku upload contoh nak ku dah jait. Sepetak jak la. Mun la kira tek ada orang tebaca tuk n teringin juak mok molah benda tempong seribu tuk, padah jak. kelak ku berik template. Template jak la. Sik ku nak nyait k kau. 
p/s : kepada sapa-sapa nok sik paham bahasa serawak ya, sori la. lamak ku diam kat rumah tuk bahasa serawak jak ku pande. Oh, ngan bahasa melano. 

boring-boring kat rumah, aku carik la hobi baru. macam best jak nangga mak ku polah tampong seribu tuk pakei jadi kumbuk. Aku pun search la kat tenet tuk tek. Tapi nak, yalah orang malaysia tuk, semuaaaa k jual. Sekda sorang pun mok share template. Mok becarik kat blog omputeh jak ada share. Alu la aku print template ya, korek-korek kain lebih pas mak ku jait, jadila sepetak bok siap! haha. sakit tangan oi. berenti lok la malam tuk, melayari pesbuk la chat-chat ngan urang lok. Pastuk ku upload contoh nak ku dah jait. Sepetak jak la. Mun la kira tek ada orang tebaca tuk n teringin juak mok molah benda tempong seribu tuk, padah jak. kelak ku berik template. Template jak la. Sik ku nak nyait k kau. 

p/s : kepada sapa-sapa nok sik paham bahasa serawak ya, sori la. lamak ku diam kat rumah tuk bahasa serawak jak ku pande. Oh, ngan bahasa melano. 

12 plays

aku dh upload record tk.. aku dh mls mok describe sbb tk dh beribu kali aku try.. hahahah..